ICT security in het kort

  • Nieuwe wet en regelgeving grijpt diep in op uw ICT
  • Voldoet uw ICT aan de wettelijke verplichting van mei 2018
  • Zijn uw gebruikers op de hoogte?

Wettelijke verplichtingen volgens de AVG

Vanaf 25 mei 2018 gaat de AVG in, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze wet grijpt diep in op de inrichting en veiligheid van uw ICT-systemen. Informatiebeveiliging vereist veel aandacht, hierbij ligt de focus op de verbetering van techniek en het inrichten van nieuwe processen. Daarnaast moet u uw mensen bewust maken van mogelijke bedreigingen en risico’s van nalatigheid van informatiebeveiliging. Met een goede opleiding kunnen mensen risico’s voorkomen en adequaat reageren op mogelijke inbraken in uw systemen.

Meldplicht datalekken

Als verantwoordelijke is het belangrijk dat u voldoende kennis hebt van De Meldplicht Datalekken. Die blijft onder de AVG grotendeels hetzelfde. De AVG stelt wel strengere eisen aan de registratie van de datalekken die zich in uw organisatie hebben voorgedaan. Dit gaat verder dan de huidige protocolplicht uit de Wet bescherming persoonsgegevens, die alleen betrekking heeft op de gemelde datalekken. U moet alle datalekken documenteren. Maar wanneer is er een datalek, zoals bedoeld in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP)? Bij wie moet u dit melden? Veel vragen waarop Bol ICT de antwoorden kent.

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging is de afgelopen jaren steeds meer een hot topic geworden. De Meldplicht Datalekken en de aankomende AVG in 2018 hebben hierop veel invloed gehad. Bedrijven kunnen forse boetes krijgen als ze niet voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent informatiebeveiliging. Bol ICT helpt u om op de juiste manier om te gaan met informatiebeveiliging.

Dit gaat verder dan alleen het beveiligen van de (persoons)gegevens. Als we het over informatiebeveiliging hebben, dan komen ook andere aspecten aan bod. Denk aan techniek, processen en gedrag:

1. Techniek

Zoals al eerder benoemd ligt volgens de nieuwe wet en regelgeving van 2018 bij informatievoorziening de focus op techniek. Wat houdt dit dan precies in? Dit betekent dat de  techniek compleet veilig, zonder beveiligingsgaten, ingericht moet zijn. Op deze manier kunnen cybercriminelen geen toegang krijgen tot uw gegevens.

Bol ICT kan u hierbij helpen! Wij beschikken over geavanceerde instrumenten die uw netwerk, applicaties, servers en werkplekken doormeten zodat u een helder overzicht krijgt van de (potentiële) beveiligingsgaten in uw systemen en, indien gewenst, websites. Wilt u een inventarisatie van hoe veilig uw huidige informatie beveiliging systeem zijn? Bol ICT helpt u hierbij door middel van een ICT- security scan. Meer lezen.

2. Processen

Om risico’s te vermijden en schade te voorkomen, is het belangrijk dat u binnen uw bedrijf goede afspraken met elkaar maakt en die ook daadwerkelijk vastlegt. Vervolgens is het van belang dat u deze afspraken helder communiceert naar uw medewerken en hen grondig instrueert. Bol ICT helpt u met het invoeren van een helder informatiebeveiligingssysteem dat past bij uw organisatie.

3. Mensen

Onderschat het niet, maar de grootste bedreiging voor uw ICT-veiligheid zijn uzelf en uw medewerkers. Natuurlijk niet omdat u opzettelijk uw gegevens aan cybercriminelen ter beschikking stelt, maar omdat gebrek aan kennis ongewild tot mogelijkheden leidt waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken.

Hierdoor kan het gebeuren dat schadelijke software onzichtbaar op uw systemen wordt geïnstalleerd. Zo worden uw gegevens vervolgens doorgegeven aan cybercriminelen. Bent u benieuwd of uw medewerkers zo veilig mogelijk te werk gaan? Laat uw medewerkers de security awareness trainingen van Bol ICT volgen. Deze cursussen kunnen zowel offline als online gevolgd worden.

Lees meer over privacy awareness en veilig gedrag.

Benieuwd? Neem contact op

Bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

Neem contact op

De laatste updates en tips ontvangen?

Wilt u de laatste updates en tips over informatiebeveiliging en security ontvangen? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en mis niets meer.

Inschrijven

In het nieuws

Bol ICT komt regelmatig in het nieuws met het onderwerp security. Bekijk hieronder de meest actuele berichten.

Henk Bol als spreker

Bol ICT wordt regelmatig gevraagd om te spreken op seminars en bijeenkomsten.

Waarom Bol ICT?

  • Heldere taal en dienstverlening
  • Inventieve oplossingen
  • Betrokken bij uw organisatie
  • We voelen ons verantwoordelijk
Security scan aanvragen