Werken in de cloud. Kans of bedreiging?

De cloud is inmiddels zijn hypefase wel voorbij. Voor veel bedrijven is het dan ook niet meer de vraag óf ze in de cloud moeten gaan werken, maar wát ze in de cloud kunnen zetten en wat lokaal moet blijven (de zogenaamde hybride cloud). Het antwoord op die vraag is voor ieder bedrijf weer anders.

In algemene zin zien we dat e-mail hosting in een sneltreinvaart naar de cloud verhuist. Dit geldt ook voor algemene toepassingen als Office met Office 365. Door over te stappen naar deze cloudmogelijkheden heeft u vaste maandlasten in plaats van grote investeringen, altijd de beschikking over de nieuwste versies en kunt u gemakkelijker overal werken. Vroeger werd dit het Nieuwe Werken genoemd. Tegenwoordig is het gewoon het werken in de cloud.

Hoe veilig is de cloud?
De servers die door Microsoft of vergelijkbare aanbieders in de cloud gehost worden zijn honderd keer veiliger dan de server achter uw eigen firewall. Dit besef begint langzaam door te dringen bij ondernemers en organisaties. Echter, om echt veilig in de cloud te werken, dient u ook zelf maatregelen te nemen. Een goede antivirus op de werkplekken en veilige verbinding met het internet zijn zaken waaraan u zelf moet werken. Een extra veiligheidslaag in de vorm van 2-factor authenticatie is het daarbij nieuwe veilig.

Ook dient u na te denken over zaken als back-up en restore van de gegevens in de cloud. Heeft u dat goed geregeld of denkt u dat Microsoft het goed voor u regelt? Derde partijen ontwikkelen aanvullende diensten om zaken waarin Office 365 niet in voorziet te leveren, zoals het terugzetten van een enkel bestand uit de Microsoft cloud. Ook maken zij software om te zorgen dat grotere organisatie compliant kunnen werken en alle gegevens van een bepaald moment uit het verleden teruggehaald kunnen worden.

Aandachtspunten voor werken in de cloud
Wanneer u alle gegevens bij verschillende partijen in verschillende ‘clouds’ onderbrengt en gegevens onderling uitwisselbaar moeten zijn schuilt hier een gevaar. Heeft u nagedacht of en hoe u snel uw systemen en gegevens kunt verhuizen naar een andere cloud provider in geval u dit nodig acht? Heeft u ook met al uw cloudpartners bewerkingsovereenkomsten afgesloten om uw juridische positie goed te kunnen bewaken?

Heeft u onvoldoende ervaring met deze materie? Overleg dan eens met ons welke valkuilen u nog meer dient te vermijden.

Waarom Bol ICT?

  • Heldere taal en dienstverlening
  • Inventieve oplossingen
  • Betrokken bij uw organisatie
  • We voelen ons verantwoordelijk
Direct contact