Hybride cloud

Wat is een hybride cloud?

Een hybride cloud is een ICT-oplossing die een combinatie is van publieke clouddiensten en software die lokaal bij de klant draait of in zijn eigen datacenter.

Waarom kiezen voor een hybride cloud?

De keuze voor een hybride vorm van cloud kan voortkomen uit het gegeven dat niet alle software in de cloud kan draaien omdat deze software daar ongeschikt voor is. Ook kan men voor de hybride cloud kiezen omdat de klant zijn gevoelige data lokaal of meer privé wil opslaan. Ook indien de ICT vraag sterk wisselt kan het nuttig zijn om te overwegen om bij piekbelasting bepaalde, minder gevoelige data, naar de publieke cloud te brengen om die weer af te bouwen na de piek.

Ook verwerkingscapaciteit in de cloud voor korte tijd huren is vaak voordeliger dan een te ruim opgezette eigen ICT-omgeving te kopen. Nieuwe applicaties worden vaak eerst op een server in de publieke cloud getest en gevuld om daarna te verhuizen naar een private cloud of lokaal systeem.

Voordeel daarvan is dat er voor die applicatie eerst geen nieuwe server of servers gekocht hoeven te worden maar dat alleen betaald wordt voor de resources die gebruikt worden tijdens het vullen en testen.

Na oplevering van de gevulde applicatie kan deze als nog lokaal worden ondergebracht. Zo zijn test en productieomgeving veilig gescheiden.

In een hybride cloud is dat goed mogelijk maar is het wel zaak om daar een tussenlaag tussen te schuiven die het beheer vergemakkelijkt. Eénmalig inloggen is daarbij al grote winst, maar ook het beheer van alle gebruikers gaat veel gemakkelijker in één beheeromgeving. Bol ICT heeft veel ervaring met de Microsoft Azure als cloudoplossing waar uitstekende hybride combinaties mee te maken zijn.

Een dergelijke cloud kan ook een goede tussenstap zijn om uiteindelijk een gehele cloudmigratie uit te voeren.