Microsoft SharePoint

Veel organisaties, die Microsoft SharePoint nog niet gebruiken, slaan hun documenten op in gedeelde mappen op een server, volgens een indeling die voor de ontwerper van het systeem heel logisch was. Voor (veel) andere gebruikers is deze indeling doorgaans minder logisch waardoor er veel tijd verloren gaat naar het zoeken van documenten.

Microsoft SharePoint Bol ICT

Wanneer een document wordt aangemaakt of aangepast ontstaat veelal een tweede versie. Deze ontstaat nadat het zojuist aangemaakte bestand per mail verstuurd wordt naar een gebruiker die er ook weer aanpassingen maakt. Op zijn beurt past ook deze persoon iets in het bestand aan, of stuurt deze zonder aanpassingen weer terug. Het resultaat is dat er nu drie versies van hetzelfde document op het netwerk staan opgeslagen waarbij het onduidelijk is wat de meest recente versie is.

Microsoft SharePoint werkt anders

Microsoft SharePoint uit het Microsoft 365-pakket werkt anders. SharePoint gaat uit van één bestand die door verschillende gebruikers, met de juiste rechten, gewijzigd kunnen worden. Daarbij blijft de meest recente versie van het document het enige bestaande en juiste document. Bij elke wijziging is te zien wie deze wijziging heeft aangebracht. Deze wijzigingen worden automatisch opgeslagen en de laatste 500 versies kunnen gemakkelijk worden teruggehaald.

Zo blijft er maar één versie van het document bestaan en zo is samen werken écht samenwerken. Ook zijn de zoekfuncties in SharePoint veel uitgebreider en is filteren veel gemakkelijker dan op een normale server. Ook is het mogelijk om een document te bewerken op één apparaat om vervolgens het werk voort te zetten op een ander apparaat, bijvoorbeeld op een smartphone, tablet of presentatiescherm.

Het systeem houdt precies bij waar je met bewerken gebleven bent. In combinatie met Microsoft Power Automate is een efficiënte werkstroom te maken van documenten door de organisatie. Zo zie je direct in welke fase een project of document zich bevindt en wie daar nu aan werkt.

Samenwerken in Microsoft SharePoint

SharePoint biedt diverse mogelijkheden om in teams of in projecten samen te werken. Alle documenten van het project staan op één teamsite die je gemakkelijk zelf aanmaakt. Je besluit zelf welke documenten je met de klant deelt en welke verborgen blijven. Ook hiervoor geldt: alleen de laatste en meest recente versie van het document staat in beeld.

SharePoint als Intranet

Ook heeft SharePoint een intranetfunctie waarbij gebruikers direct toegang hebben tot het laatste bedrijfsnieuws, de centrale documenten zoals RI&E en vluchtroutes, de vakantieplanning, formulieren etc. Het intranet is geheel in jouw bedrijfskleuren uit te voeren compleet met jouw logo zodat gebruikers zich direct thuisvoelen.

Het versturen van interne nieuwsbrieven wordt hierdoor overbodig, die staan overzichtelijk op datum gesorteerd in het scherm. Niet alleen tekst maar ook foto’s en (bedrijfs)video’s zorgen ervoor dat het een modern intranet is. Bovendien krijg je met SharePoint Online de mogelijkheden die grote bedrijven al jaren hadden voor zeer bescheiden bedrag per maand.

Vrijblijvend advies over SharePoint?

Wil je vrijblijvend advies over het gebruik, aanschaf en implementatie van een specialist? Vul dan het contactformulier in en onze operationeel manager Robert Kamminga neemt spoedig contact met je op.