Bol ICT-veteraan Robert Kamminga over 35 jaar Bol ICT

Robert Kamminga zet zich al bijna twee decennia in voor ons. In verschillende rollen heeft hij de groei van Bol ICT van dichtbij meegemaakt. Inmiddels is hij al geruime tijd actief als operationeel manager. Hoe kijkt hij terug op 35 jaar Bol ICT?

35 jaar Bol ICT. Hoe lang ben jij daar al onderdeel van?
“Op 10 augustus 2023 werk ik hier al 20 jaar! Ondanks dat het bijna 20 jaar geleden is dat ik hier begon, weet ik nog precies op welke dag ik startte.”

Hoe ben je bij Bol ICT gekomen?

“Ik was al actief in de ICT-wereld voordat ik bij Bol ICT terechtkwam. Het bedrijf waar ik toen werkzaam was stopte, daarna ben ik in contact gekomen met de directeur Henk Bol. Dat contact leidde tot een bijzondere ontmoeting. We moesten even aan elkaar wennen, maar er was al wel direct een klik. Toen ben ik hier begonnen.”

Robert Kamminga

Herinner je je die beginfase nog?

“Zeker! Ik kan me alles nog vrij goed herinneren. In het prille begin hield ik me bezig met offertes en prijsopgaven. Binnen een week werd ik al op de technische dienst en planning gezet. Er waren nog maar weinig mensen in dienst en Henk had het druk. Zo zette ik mijn eerste stappen in operationele zaken. Het was wel aanpakken, maar dat vind ik juist leuk. Ik leerde door gewoonweg te doen.

Kan me nog heugen dat de agenda toentertijd nogal ad hoc was. Ik vond dat het beter kon! Gelukkig kreeg ik de ruimte om mijn eigen ideeën in te brengen. Dat was erg fijn.

In de loop der jaren ben ik wat meer de deur uitgegaan. Op bezoek bij klanten en partners. Inmiddels ben ik zo’n tien jaar actief als operationeel manager.”

Wat vind je zo leuk aan jouw rol bij Bol ICT?

“Ik hou erg van creëren en hands-on bezig zijn. Dan mag je denken aan het creëren van tuinen, keukens, eten etc. Digitaal creëren hoort daar zeker ook bij. En wat dat betreft kan ik hier m’n ei kwijt. Ben zelf ooit eind jaren 90 begonnen met websites bouwen, dat vond ik erg leuk om te doen. Automatisering en hoe je ICT voor je kan laten werken, vind ik superinteressant.

Daarnaast spreekt het persoonlijke gedeelte mij erg aan. Teamleden coachen en trainen. Zo heb ik mij verdiept in neurolinguïstisch programmeren. Ik probeer om niet direct antwoord te geven op vragen die ik krijg, maar degene die de vraag stelt te stimuleren om zelf na te denken. Over technische vraagstukken, maar ook zeker op persoonlijk vlak. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid dat alle teamleden hun werk goed kunnen doen. Wanneer dat lukt, kun je mij niet vrolijker krijgen.”

Waarom ben je Bol ICT al die jaren trouw gebleven?

“In de ICT verandert veel. Qua software en hardware zijn er veel ontwikkelingen geweest, maar wij zijn nooit afgehaakt. Vroeger leverden we AUTOCAD-software en printeronderdelen, nu helpen we bedrijven op het gebied van cybersecurity, cloudmigratie en Microsoft 365. We zijn altijd actief bezig geweest met zelfontwikkeling.

Ik ben een optimist en zie overal kansen. Die manier van denken zit opgesloten in het DNA van Bol ICT. Mee moeten gaan met technische vooruitgang houdt ons scherp en gemotiveerd. En mij in het bijzonder!”

Het 35-jarig bestaan van Bol ICT. Wat is jouw gevoel daarbij?

“In al die 35 jaar heeft Bol ICT bedrijven begeleid en ondersteund door technologie van dat moment toe te passen. Op ICT-gebied zullen er altijd nieuwe dingen blijven komen, als bedrijf moet je daar dynamisch mee omgaan. Die beweeglijke aanpak is er altijd geweest en we blijven het op die manier doen!”